Inapoi

Despre Website

Pentru a avea un site web este nevoie de 3 elemente:

1) DOMENIU WEB (de exemplu domeniul mhmbeauty.ro sau facebook.com etc). Acesta va fi numele site-ului. Un domeniu cu extensia .ro costa momentan in jur de 10 – 15 Euro / an in functie de furnizorul ales.

2) GAZDUIRE WEB. Numindu-se HOSTING, gazduirea se refera la inchirirea unui server (un computer care sta permanent deschis) pe care site-ul nostru va exista si va “astepta” ca diferiti utilizatori sa-l viziteze. Preturile variaza in functie de furnizor si calitatea hosting-ului de la cativa euro sau zeci de euro pana la sute de euro lunar sau anual.  In general pentru un simplu site de prezentare pe care nu vor intra mii de oameni pe zi si care nu are nevoie de viteze impresionante se utilizeaza servicii de gazduire low-cost (Shared Hosting – un server care gazduieste mai multe site-uri mici) care costa intre 36 si 100 de euro / an.

3) SITE-UL WEB.  

a) Acesta poate fi creat de la zero de catre o echipa formata din programatori (cei care scriu codul prin care functioneaza site-ul), web designeri (cei care stabilesc cum va arata site-ul), UX/UI designeri (cei care se asigura ca vizitatorii au o experienta placuta prin ordonarea paginilor, sectiunilor, butoanelor etc), content writeri (cei care scriu textele din site, cum ar fi descrierea serviciilor afacerii), specialisti SEO (Search Engine Optimization – cei care se asigura ca website-ul va fi gasit de motoare de cautare precum Google), suport tehnic (cei care iti raspund la problemele aparute ulterior lansarii website-ului) si lista poate continua. Din pacate o astfel de solutie este disponibila doar institutiilor mari care au buget potrivit, necesar alocarii a mii/zeci de mii de euro pentru realizarea site-ului, sau chiar milioane de euro cum ar putea fi cazul EMAG.RO sau al retelelor de socializare.

b) Poate fi realizat de catre o agentie mica de web development care pune sarcina in mana unei echipe restranse. Aceasta ar putea fi alegerea potrivita pentru afacerile finantate prin programe cum ar fi START-UP NATION care prevede de exemplu un buget pentru site-ul afacerii de pana la 8000 RON.

c) Poate fi realizat de catre un singur web developer (freelancer) care are cunostinte minime de programare si/sau design web si care datorita tehnologiilor disponibile astazi poate crea in scurt timp un website decent. Adesea foloseste tehnologii precum WordPress despre care poti citi mai jos, iar pentru un site de prezentare pretul poate fi de la 300 de euro pana la 1000 de euro sau mai mult (in Romania).

d) Poate fi realizat de catre diverse persoane ale caror anunturi pot fi gasite pe platforme gen OLX si care se ofera sa iti realizeze site-ul web cu preturi incepand de la cativa zeci de euro, in care includ domeniul si gazduirea pentru 1 an. Adesea aceste persoane nu detin cunostinte avansate ci pur si simplu folosesc o tema de WordPress (vei citi mai jos despre) pe care o personalizeaza cu unelte de tip drag&drop, asemanator cu a “desena” un website.

WORDPRESS

Site-urile web se pot crea in mai multe moduri, utilizand diferite tehnologii. Cea mai populara tehnologie pentru crearea unui website (blog/prezentare/magazin online) este WORDPRESS.

WordPress este motorul unui site, care ne permite sa cream un design personalizat, dar in acelasi timp ne ofera accesul la un panou de control din care putem controla continutul (cream si modificam pagini, texte etc) fara a fi nevoie de o echipa de programatori pentru asta, munca fiind deja facuta.

Cat costa tehnologia WordPress ?

WordPress este un software gratuit, imbunatatit in permanenta de comunitatea sa de programatori si deci spre deosebire de alte tehnologii, WordPress nu presupune taxe lunare sau anuale pentru a-l utiliza. Din acest motiv este folosit la scara globala, de la blog-uri personale si afaceri mici pana la mari publicatii si companii internationale.

TEME DE WORDPRESS

Daca WordPress este motorul din spatele website-ului, practic invizibil vizitatorului, ceea ce vizitatorul poate vedea este continului site-ului (text si imagini). Acest continut este gestionat si impartit in pagini cu ajutorul unei teme.

O tema de wordpress este un software care stabileste cum va functiona si arata site-ul. Controleaza prima pagina, bara de navigare a site-ului, cum vor arata diferite tipuri de pagini (paginile cu servicii de exemplu, pagina de preturi, pagina cu oferte, blog-ul detinatorului etc), ce culori se folosesc in anumite zone, unde va sta titlul din prima pagina, cate subtitluri are prima pagina si alte detalii stabilite de creatorul temei. Tot ceea ce este vizual in cadrul unui website construit cu WordPress se realizeaza utilizand o tema predefinita sau la comanda, potrivita pentru scopul site-ului.

O tema de wordpress este creata de catre un programator sau o agentie special pentru un client sau pentru a o vinde la mii de clienti pe diferite piete online.

Cat costa o tema de WordPress ?

Pe internet se gasesc mii de teme pentru WordPress, unele gratuite si altele contracost, cu preturi intre 30 si 100 de dolari si sunt utilizate de milioane de site-uri din toata lumea. Ramane in sarcina celui care construieste site-ul cu WordPress sa aleaga tema potrivita, sa o instaleze pe site, sa o personalizeze si sa o adapteze continutului site-ului.

WEBSITE WORDPRESS CU TEMA CUSTOM PENTRU PROFESIONISTI IN FRUMUSETE

Desi exista mii de teme pe internet, pentru a realiza website-ul afacerii Mhm Beauty Room (www.mhmbeauty.ro) am ales sa construiesc o tema proprie de WordPress. Astfel, mi-am programat modul in care adaug si afisez serviciile, preturile si alte informatii pe site, fara a fi contrans de modul de functionare a altor teme sau de instalarea diferitelor plugin-uri (bucati de software create de alti programatori).

EXEMPLU

Pentru a adauga un nou pret in lista de preturi nu este nevoie de interventie in design-ul site-ului. Pentru asta doar vom accesa panoul de administrare a site-ului cu user si parola si vom apasa pe “Adauga Pret Nou”, vom introduce numele serviciului, pretul, durata, descrierea, poza, locul in ierarhia preturilor si alte informatii pentru motoarele de cautare. De afisarea noului pret pe site se va ocupa codul scris atunci cand am creat tema. Prin comparatie, daca site-ul ar fi construit cu unelte de tip drag&drop (un fel de desenare folosita adesea in constructia site-urilor ieftine), pentru a adauga un pret in lista ar trebui contactat creatorul website-ului pentru a realiza modificarile, eventual contracost sau ar trebui ca detinatorul sa invete cum se modifica site-ul in functie de tema folosita.

Caracteristicile temei:

Prima pagina este compusa din 7 sectiuni:

1) Sectiunea de introducere cu/fara o imagine reprezentativa pe fundal, titlul, sloganul si subtitlurile.

2) Sectiunea de prezentare sumara a afacerii cu un text introductiv, eventual cu o imagine reprezentativa si eventual un buton care duce catre o pagina dedicata cu mai multe detalii.

3) Sectiunea serviciilor, reprezentate de carduri cu imagini care atunci cand sunt apasate duc catre detaliile serviciului respectiv. Ordinea in care acestea apar este stabilita din panoul de administrare.

4) Sectiunea preturilor care contine mai multe tabele, cate un tabel pentru fiecare categorie de servicii oferite in care sunt prezentate mai multe preturi ale acelor servicii. Ordinea tabelelor corespunde cu ordinea serviciilor aleasa in sectiunea anterioara.

5) Sectiunea ofertelor, care contine un card cu cea mai recenta oferta care poate fi accesata si un link pentru accesarea paginii cu toate ofertele.

6) Sectiunea de blog, unde sunt prezente carduri cu cele mai recente doua articole din blog in cazul in care exista si un link catre pagina cu toate articolele din blog.

7) Sectiunea contact, unde sunt prezente informatii precum numarul de telefon, iconite care odata apasate duc catre pagina de Facebook sau Instagram, adresa insotita de o harta pe Google Maps.

Din meniu se poate ajunge la paginile cu servicii, oferte si blog.

Totodata, pentru eventuali clienti care cer lista de preturi pe internet si nu stiu de site-ul afacerii, acestora li se poate trimite un link precum www.mhmbeauty.ro/preturi. Clientul va accesa direct lista de preturi si de acolo poate naviga catre alte sectiuni ale website-ului, precum servicii si contact.

Pret: 650 Euro.

In pret sunt incluse urmatoarele:

  1. Cumpararea (pentru un an) a domeniului dorit si realizarea setarilor necesare (utilizarea serviciilor necesare impotriva atacurilor, certificat SSL, legarea sa la hosting).
  2. Gazduire website pe acelasi hosting pe care este gazduit si site-ul mhmbeauty.ro pana in Aprilie 2021, atunci cand va expira abonamentul actual si vom cauta noi oferte convenabile de hosting. Deci in Aprilie 2021 va fi necesara plata hosting-ului (probabil in jur de 40 de euro) si a domeniului (in jur de 10 – 15 euro) pentru inca un an. Totodata in pret este inclusa si o eventuala migrare a site-ului catre un alt furnizor de gazduire daca constat ca vor exista furnizori mai convenabili.
  3. Crearea si instalarea site-ului WordPress utilizand tema proprie, incarcarea si moderarea continutului (textele si imaginile comprimate pentru servicii si alte descrieri), incarcarea listei de preturi cu pana la 50 de servicii, personalizarea culorilor si eventuale mici modificare ale temei (care nu dureaza mai mult de 1 ora).
  4. Asistenta 1 an pentru situatiile in care apar probleme cu site-ul/hosting-ul/domeniu sau proprietarul nu reuseste sa adauge elemente (preturi, servicii) noi in site.

In pret nu sunt incluse urmatoarele:

  1. Realizarea fotografiilor necesare. In cazul mhmbeauty.ro s-a apelat la serviciile unui fotograf profesionist si folosim imaginile respective inclusiv pe retelele de socializare. Se pot utiliza imagini gratuite de pe internet, dar va recomand sa folositi imagini autentice
  2. Crearea textelor care descriu serviciile afacerii si afacerea in sine. In cazul mhmbeauty.ro textele au fost realizate de catre proprietara afacerii si adaptate de catre mine din punct de vedere tehnic. Din motive de SEO (search engine optimization), textele trebuie sa aiba anumite caracteristici precum o lungime minima de 200 de cuvinte, dar recomandat peste 300, propozitiile sa nu fie prea lungi, primul paragraf sa contina cuvantul cheie al serviciului (de exemplu “machiaj de mireasa”) etc. In mod ideal, textele sunt scrise de catre profesionisti care au ocupatia de “content writer” si care au preturi diferite (ex. 5 euro / 100 de cuvinte) si adesea ofera servicii integrate care includ scrierea postarilor pe Facebook etc. Din ratiuni economice, recomand ca textele (pentru fiecare serviciu, descrieri, sectiunea 2 despre afacere etc) sa fie scrise de catre proprietar, iar eu voi incerca sa le adaptez din punct de vedere tehnic.
  3. Modificari ale temei cum ar fi crearea de noi sectiuni, adaugarea de noi functii cum ar fi un formular de contact, integrare live chat. Aceste operatiuni necesita ore suplimentare si costurile difera in functie de necesitati.
  1. Crearea unui logo. Acesta intra in atributia unui designer si costa undeva intre 20 si 100 E.

Inapoi

Contact

0742412241
IASI, Piata Unirii nr. 2 (in spatele Cinematografului Republica)